Графіки відключень світла вже розроблено: до чого готуватись українцям

В Україні вже розроблено графіки відключення електроенергії – проте застосовувати їх поки що не планують. В Міненерго запевняють: значні проблеми можуть виникнути лише у разі атак РФ на енергосистему країни. Самі ж графіки, найімовірніше, розроблені з урахуванням досвіду минулого року щодо інтенсивності пошкоджень та відповідних наслідків для енергосистеми та окремих регіонів.

Про це OBOZREVATEL розповів старший аналітик DiXi Group Богдан Серебренніков. Він нагадав: у 2022 році графіки запроваджувалися «з коліс». Що стало причиною багатьох скарг та нарікань на їхню несправедливість.

«Ймовірно, щоб уникнути цього разу подібних проблем орієнтовні графіки можливих тимчасових обмежень електропостачання були підготовлені заздалегідь. Готуватися таким чином – це нормально і потрібно», – пояснив Серебренніков.

Відео дня

При цьому він підтвердив заяву Міненерго, що застосовувати графіки поки що не планують. За словами експерта, можливість їхнього повного чи часткового застосування залежатиме від:

  • ворожих обстрілів енергооб’єктів;
  • можливості їх швидкого відновлення.

Втім, можливо, навіть при обстрілпх світло українцям не відключатимуть. Як пояснив Серебренніков, «Укренерго» вже «розробляє резервні схеми живлення – щоб уникнути блекаутів у системі чи окремих її частинах».

Чому не можна накопичити електрику в батареях

Зі свого боку, експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у розмові з OBOZREVATEL раніше розповів, що наразі в світі не існує повноцінної працюючої технології, що дозволяє накопичувати та зберігати електроенергію у величезних батареях – аби у разі блекаутів подавати його людям.

«У нас потужність енергосистеми зараз десь 12-16 ГВт. Тобто, ми споживаємо такий обсяг електроенергії на добу протягом року. Виходячи з практики, таких акумуляторів потрібно поставити хоча б на третину цієї потужності – тобто, на 5 ГВт. І в принципі, тоді ми зможемо туди закачувати електроенергію. Але повноцінної технології, яка дозволила б реалізувати такий масштаб, зараз нема», – зазначив він.

Покладатися ж глобально на вже існуючі технології, за його словами, не можна. Оскільки це дорого та неефективно.

Ще одна проблема, зазначив експерт, полягає в організації роботи таких систем. Адже крім власне створення батарей, потрібно:

  • десь їх поставити;
  • чітко визначити розподілення навантаження для кожного регіону – бо ж різні частини країни споживають ресурс по-різному.

«А це складно. Бо такого досвіду нема ні в кого. Тому, якщо уявити, що Україна десь взяла такі акумулятори, то потрібно буде самостійно створювати концепцію їхнього використання – як теоретичну, так і практичну, прив’язану до чітких параметрів роботи системи. Готовності ж до такого нема», – визнав Корольчук.

Як повідомляв OBOZREVATEL, відключення електрики можуть створити багатьом українцям складнощі з приготуванням гарячої їжі – особливо тим, хто має вдома встановлену електроплиту. Вийти ж із ситуації допоможуть газовий пальник та продукти, які будуть одночасно і ситними, і легкими у приготуванні.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины