Молдова осадила Росію через її погрози Кишиневу «катастрофою» за співпрацю з НАТО

Раніше в Росії заявили, що посилення співпраці Молдови з країнами НАТО нібито підриває безпеку цієї держави.

Молдова відповіла російському посадовцю на його погрози / фото REUTERS

Заступник міністра закордонних справ Росії Михайло Галузін пригрозив Молдові «катастрофою» через її співпрацю з НАТО. Натомість у МЗС Молдови жорстко відповіли на закиди російських терористів.

Як наголосив речник молдовського МЗС Даніел Воде, Молдова — мирна та нейтральна держава. Але «нейтралітет не означає самоізоляцію, демілітаризацію або байдужість до того, що відбувається у світі».

«Ми зацікавлені у зміцненні нашої стійкості, в тому числі через НАТО — найпотужніший політико-військовий альянс у світі. Наша співпраця з цією організацією є прозорою та ґрунтується на добре відомих рамкових основах», — зазначив Воде.

Відео дня

Молдовський дипломат відзначив складну ситуацію в регіоні, спричинену «жорстокою агресією Росії проти України», яка має «драматичні наслідки» і для його держави. Він зазначив на необхідності спільних зусиль друзів Молдови для подолання численних гібридних викликів, з якими вона стикається.

«Ми вільна країна і ми вирішуємо, як розвивати нашу країну», — наголосив Воде.

Російський так званий дипломат Галузін свої «претензії» озвучив в інтерв’ю пропагандистам із «РИА Новости» напередодні. Він сказав, що посилення співпраці Молдови з країнами НАТО нібито підриває безпеку цієї держави.

«Як показує досвід, накачування тієї чи іншої країни західними озброєннями або розміщення на її території натовських контингентів ніяк не додає їй безпеки і суверенітету, а, навпаки, наближає до катастрофи. Сумний досвід України з молдовської землі, гадаю, видно досить чітко», — наляпав Галузін.

У провладній партії Молдови пропонують ліквідувати «Придністров’я» спільно з Україною і НАТО Ракетний удар по Україні: одна з ракет впала на території Молдови (фото) Організація колишнього президента Молдови за півроку отримала $300 тисяч з Росії – ЗМІРосійська агресія: ситуація в Молдові

Як повідомляв УНІАН, раніше керівник Служби розвідки і безпеки Александру Мустяце заявив, що Росія планувала вторгнутися на територію Молдови на початку 2023 року. За його словами, реалізація цих планів залежить від розвитку війни в Україні.

Раніше МЗС Молдови не дозволило в’їзд до країни російським військовим. Йдеться про оперативну групу, що базується в Придністров’ї.

Нещодавно в грудні президент Молдови Майя Санд заявила, що Росія веде гібридну війну проти Молдови, намагаючись дестабілізувати ситуацію в країні. Вона наголосила, що Україна сьогодні захищає не лише власну свободу, але й свободу Молдови.

Джерело

Новости Украины