На Рівненщині подружжя переселенців навчає дітей робототехніці та програмуванню

За інформацією: Суспільне Рівне.

Фото: Сергій Теличко

На Рівненщині подружжя переселенців із Донеччини безкоштовно навчає дітей робототехніці та програмуванню. Про це повідомили в ОВА. Суспільному Ганна Теличко розповіла, як в умовах війни разом з чоловіком проводять майстеркласи та поділилась планами на майбутнє.

Ганна та Сергій Телички – двічі переселенці. Раніше жили в Донецьку, а після початку бойових дій у 2014 році переїхали до Вугледару. Там подружжя вирішило організовувати заняття для дітей з робототехніки.

"Зуміли залучити грантову підтримку, закупили конструктори та інше обладнання. І в перший же рік роботи підготували вихованців до участі у всеукраїнських змаганнях із робототехніки і програмування, які відбувалися в Києві. Несподівано діти посіли перше місце. Таких результатів навіть не очікували, тож це дуже надихнуло на подальшу роботу", – розповіла пані Ганна.

Фото з Міжнародної олімпіади World Robot Olympiad 2022 в Угорщині. Фото: Сергій Теличко

Однак, після початку повномасштабної війни сім'я була змушена покинути Вугледар, вирішили їхати на Рівненщину – до родичів.

"На Рівненщині десь з березня. Спочатку переїхали в Острог до родичів, але відразу почали шукати квартиру в Рівному. Майже знайшли, бо потрібно було п'ять спальних місць. Але все добре. У Рівному з квітня", – розповіла Суспільному Ганна Теличко.

Опинившись тут, подружжя почало шукати різні можливості, де змогли б поділитись своїм досвідом та стати корисними.

"Ми моніторили ситуацію на Рівненщині і зрозуміли, що зараз батькам складно платити за заняття. Важко, немає додаткових грошей. Та й в країні наразі немає фінансів, які можна інвестувати в освіту дітей. Це, звісно, обмежує нашу роботу, адже робототехніка недешева, конструктори та інше обладнання дороге. Тому ми шукали можливості зробити наші заняття безкоштовними: зверталися десь до десяти благодійних фондів, міжнародних донорів, брали участь у різних грантах. І ось два проєкти підтримали нас", – каже жінка.

Фото з Міжнародної олімпіади World Robot Olympiad 2022 в Угорщині. Фото: Сергій Теличко

Також турбувались про те, де проводити заняття, адже у будь-який момент в області можуть оголосити повітряну тривогу.

"Сирени дуже ускладнюють нашу роботу. Робототехніка – це все ж офлайн. Дрібні деталі, моторика пальців, діти мають сидіти і складати все це. А тривоги вносять свої корективи. Бувало, що спускались з дітьми та батьками, які чекали на них, у бомбосховища і звідти проводили майстеркласи. Тому завжди шукаємо заклади для занять з укриттями. Такі вимоги часу, не пощастило нам жити у війну", – коментує Ганна Теличко.

Фото з Міжнародної олімпіади World Robot Olympiad 2022 в Угорщині. Фото: Сергій Теличко

На сьогодні вже понад 1500 дітей змогли відвідати безкоштовні майстеркласи з програмування та робототехніки та отримати мотиваційну пізнавальну книгу в подарунок.

"Це були дітки не лише з Рівненщини, а й зі сусідніх областей – Волинської, Хмельницької. Один проєкт ми вже закінчили, зараз готуємо усю звітність. До кінця вересня закінчиться і другий проєкт", – додає пані Ганна.

На Міжнародній олімпіаді World Robot Olympiad 2022 в Угорщині команді з України вдалось посісти друге місце. Фото: Сергій Теличко

На цьому зупинятися не планують. Наразі триває укомплектація двох команд на міжнародний фінал Всесвітньої олімпіади з робототехніки World Robot Olympiad 2022, яка відбудеться у Німеччині у листопаді 2022 року.

"Щоб гідно представити Україну на цій олімпіаді, ми об'єдналися з нашими конкурентами-друзями із Запоріжжя та формуємо збірну діток з усієї України. Зараз я у пошуках дитини з Рівного, зверталась до різних організацій, ІТ-компаній. Не проблема знайти обдаровану дитину з досвідом у цій сфері, важче знайти фінансування. Участь в олімпіаді коштує грошей, а як я вже казала, це зараз складно для батьків. Тому ми потребуємо спонсорської підтримки", – розповідає жінка.

Фото з Міжнародної олімпіади World Robot Olympiad 2022 в Угорщині. Фото: Сергій Теличко

Окрім того, Ганна та Сергій готують нові безкоштовні заняття, на які запрошують дітей та підлітків віком від 6 до 15 років.

"Якщо охочі не зможуть потрапити на цей майстерклас, що буде, то хай не засмучуються. Ми будемо робити ще. У цьому напрямку посилено працюємо. Якщо батьки та діти зацікавлені у навчанні, мають бажання вчитись програмуванню, створювати роботів, то ми дуже цьому радіємо", – додає Ганна Теличко.

Зареєструватись на найближчий майстерклас з програмування та робототехніки можна за посиланням.

Ми у Twitter

Новости Украины