Скільки людей навчилося говорити українською у Хмельницькому розмовному клубі

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Учасники розмовного клубу у Хмельницькій обласній універсальній бібліотеці на безкоштовних курсах з української, 2022 рік. Фото: Олена Грицишина

На базі Хмельницької обласної універсальної бібліотеки з весни 2022 року працює безоплатний розмовний клуб "Скажи мені українською". З того часу понад 80 учасників вчилися говорити державною мовою. Більшість з них — переселенці. Втім, є і хмельничани, які виявили бажання вдосконалити свою українську.

Про це розповіла завідуюча відділом абонемента Хмельницької обласної універсальної бібліотеки Олена Грицишина.

За її словами, у 2022 році на базі бібліотеки розмовного клубу "Скажи мені українською" було набрано 60 учасників. Заняття проходили два рази на тиждень. В основному, каже бібліотекарка, безоплатні курси відвідували люди з різних куточків України, які знайшли прихисток в обласному центрі.

Відвідувачки розмовного клубу на лекції з вивчення української мови, 2022 рік. Фото: Олена Грицишина

"За 2022 рік ми провели 48 засідань. Заняття проходили два рази на тиждень. В основному до нас на лекції приходили люди з Київщини, Харківщини, Дніпропетровщини, Донеччини, Херсонщини. Наймолодшому учаснику 13 років, найстаршій жінці 80 років", — розповіла Олена Грицишина.

У вересні, каже завідуюча відділом абонемента, вони доєдналися до всеукраїнського проєкту "Єдині". І до сьогодні вони продовжують проводити безкоштовні лекції в рамках цього проєкту. Втім, у порівнянні з минулим роком, кількість бажаючих вивчити українську мову скоротилася вдвічі.

"З початку 2023 року ми провели 35 занять. В них взяли участь 25 людей. Це люди з тих самих областей, що і минулого року. Найбільша кількість людей з Харківської області. Це люди віком 50-60 років. Є серед відвідувачів і двоє хмельничан", — каже бібліотекарка.

Викладає українську завідуюча відділом абонемента Хмельницької обласної універсальної бібліотеки Олена Грицишина, яка за освітою є філологинею. Жінка каже, усі теми для лекцій складає самостійно.

Учасники лекції в україномовному розмовному клубі, 2022 рік. Фото: Олена Грицишина

"Ми під час занять пишемо різноманітні словникові диктанти, обговорюємо певні теми. У нас були такі учасники, коли я бачила, що люди взагалі мене не розуміють. В кінцевому результаті, у людей покращилася вимова, вони стали краще читати", — пояснила викладачка україномовного клубу.

Також, за її словами, розмовний клуб відвідують і хмельничани. Наразі в неї двоє таких відвідувачів.

"До нас приходять і місцеві. Вони просять, щоб їм трішки допомогли виправити вимову, бо отримують зауваження за те, що вони вживають суржик і діалект. Після наших лекцій їхня вимова стала значно чистішою", — пояснила викладачка україномовного клубу.

Безкоштовні курси з вивчення української мови, за словами бібліотекарки, триватимуть, допоки будуть бажаючи.

Новости Украины