Як вибрати червону ікру в банці та не помилитися — читайте в матеріалі УНІАН.
Як вибрати ікру / depositphotos.com
Червона ікра — це делікатес. Ложками її їсти не прийнято, та й дієтологи не радять — мовляв, все корисно в міру. Воно й на краще — ікра ж не з дешевих продуктів. Тому, вибираючи її, будьте уважні, аби не купити підробку. Як вибрати справжню ікру, як її зберігати і скільки можна їсти — читайте в матеріалі УНІАН.
- Червона ікра — з якої риби її роблять
- Як вибрати червону ікру — 7 правил
- Як відрізнити справжню ікру від штучної
- Як зберігати червону ікру
- Чим корисна червона ікра та як її їсти
Раніше ми писали, як вибрати хорошу ковбасу та чим її можна замінити.
На прилавках магазинів і ринків можна зустріти найрізноманітнішу ікру: горбуші, кети, нерки… Піди розберися, яка краще — хтось бере дорожчу, хтось вибирає за порадою сусідки, хтось керується виключно шостим почуттям. Що ж, давайте розберемося, як вибирати червону ікру.
Відео дняЧервона ікра — з якої риби її роблять
Червона ікра — це ікра риб сімейства лососевих. Сюди входить кета, горбуша, нерка, сьомга, чавича. Залежно від риби, ікра буває більша й дрібніша, різного відтінку і відрізняється за смаком.
- Ікра горбуші — світло-оранжевого кольору, вона солодкувата на смак, а розмір ікринок від 3 до 5 мм.
- Ікра нерки — темно-червона, вона з легкою гірчинкою й більш дрібна, ніж у горбуші — розмір ікринок до 3 мм.
- Кетова ікра — оранжевого кольору з червоним відливом. Вона найбільша за розміром і найніжніша за смаком, а ще — найжирніша.
- Ікра чавича — з насиченим червоним кольором, з гостротою і гіркістю, розмір ікринок 6-7 мм. Утім, таку ікру ви навряд чи купите — рибу занесли до Червоної книги.
У риб не з сімейства лососевих ікра інша — вона бліда, а за кольором жовта або рожева. Наприклад, у сиги, ряпушки, минтая ікра рожева, а щуки, ляща, вобли, судака, кефалі — жовта.
Як вибрати червону ікру — 7 правил
При виборі ікри звертайте увагу на банку, склад, а якщо є можливість, то огляньте ікринки, понюхайте ійспробуйте.
1. Огляньте банку
Ікру найчастіше упаковують в бляшані баночки, але є і в скляних.
У бляшаній баночці ікру не видно, тому огляньте її зовні: вона не повинна бути роздутою або деформованою, але має бути щільно закрученою. Можна також баночку струсити: якщо почуєте булькання — всередині багато рідини.
Якщо банка скляна — дивіться на якість ікринок і щоб не було сторонніх домішок.
2. Перевірте дату виготовлення та термін придатності
Справжньою ікрою прийнято вважати ту, яка була засолена в місці промислу під час нересту риби — в липні і серпні. У деяких регіонах червону ікру виробляють з травня по жовтень. Тобто, по-хорошому на банці має стояти дата в межах цього часу. Якщо дата інша, то, швидше за все, для виготовлення такої ікри використовували заморожену сировину.
Перевіряйте термін придатності ікри, вказаний на етикетці — тут без коментарів.
3. Прочитайте склад
Виробник повинен вказувати з ікри якої риби виготовлений продукт. До складу ікри також можуть входити: сіль (від 4 до 7%), олія, консерванти Е422, Е200, Е211, Е239.
- Консервант Е200 — це сорбінова кислота, а Е211 — бензоат натрію. Це антисептики, їхня кількість в ікрі не повинна перевищувати 0,1%.
- Консервант Е422 — це харчовий гліцерин, його використовують для того, щоб ікринки не злипалися.
- Консервант Е239 — уротропін (багато країн, до речі, відмовилися від його використання, так як він дуже шкідливий).
Консерванти в ікрі — це єдиний спосіб зберегти її. Можна виготовити ікру без консервантів, але зберігатися вона буде тільки 4 місяці.
4. Зверніть увагу на сорт
Перший сорт — це ікра одного виду риб. Ікринки першого сорту однакові, чисті, без згустків і майже всі цілі — допускається невелика кількість таких, що тріснули.
Також в ікрі першого сорту не повинно бути олії. Вміст солі-4-6%.
Напій богів: як приготувати каву в домашніх умовах
Як почистити і як швидко порізати авокадо: оригінальний лайфхак
Неочевидні секрети квашеної капусти: як не зіпсувати «царицю» столу
Другий сорт — це асорті ікри з декількох видів лососевих, тому ікринки будуть неоднаковими за розміром й ікринок, що тріснули, буде більше.
У складі ікри другого сорту є олія, кількість солі-4-7%, тобто, вона може бути більш солоною.
5. Подивіться на зовнішній вигляд і спробуйте
Якщо є можливість, подивіться на ікру, а, може, й спробуйте.
Зовні ікринки повинні бути однаковими, цілими, чистими, однорідними за кольором. За консистенцією — пружні, з сухою або трохи вологою поверхнею. За смаком — без присмаку кислоти або згірклого жиру, а також не має бути різкого рибного запаху.
6. Зверніть увагу на вартість
Справжня ікра не може коштувати дешево, навіть якщо вона йде по знижці — запам’ятайте це.
7. Не купуйте ікру в сумнівних місцях
Купувати ікру краще в магазинах — супермаркетах, гіпермаркетах або спеціалізованих рибних — вони можуть забезпечити правильні умови зберігання ікри. І, в разі чого, у вас буде кому пред’явити претензії.
Як відрізнити справжню ікру від штучної
Штучна ікра — це білковий продукт з желатину або риб’ячого жиру з додаванням молока або сої, морських водоростей і рибного бульйону. Тобто, навіть близько не стоїть біля натуральної. У цьому нічого поганого немає, якщо її продають саме як штучну, тим більше, що вона нешкідлива (і користі в ній мало). Але буває, що білкову ікру видають за справжню.
Тому при виборі:
- Читайте етикетку — на ній може бути зазначено, що це білковий продукт.
- Подивіться на зовнішній вигляд — штучна ікра буде з однорідною структурою і кольором, у натуральної ікри — є оболонка, рідина всередині і «око» (зародок).
- Понюхайте — у білкової ікри різкий рибний запах, у справжньої — аромат приємний.
- Скуштуйте — у штучної ікри різкий смак.
Ікринки штучного продукта липнуть до зубів, а от натуральна ікра на зубах лопається, а її вміст розтікається.
Як зберігати червону ікру
Є кілька правил, як зберігати червону ікру в домашніх умовах:
- Дотримуйтеся термінів і умов зберігання, зазначених на банці.
- Не тримайте відкриту банку більше 5 днів — у ній почнуть розвиватися мікроорганізми, з’явиться неприємний запах, ікра підсохне.
- Не куштуйте ікру з банки однієї і тієї ж ложкою двічі — так в ній швидше розмножуються бактерії.
- Не допускайте попадання в ікру води.
- Не зберігайте ікру в морозилці.
Після розморожування ікри ви, швидше за все, отримаєте «кашу».
Чим корисна червона ікра та як її їсти
Червона ікра — поживний і корисний продукт. Він на 30% складається з легкозасвоюваного білка, а також містить ряд важливих вітамінів і мінералів.
Проте, кажуть дієтологи, ікрою не варто захоплюватися, адже в ній багато солі, а вона може призвести до затримки рідини в організмі — це погано позначається на здоров’ї, а гіпертонікам загрожує гіпертонічним кризом. Також обережним слід бути з ікрою й людям з гострими формами гепатиту або холециститу. Оптимальна кількість ікри, яку можна з’їсти — 2-3 чайні ложки.
Ми звикли бачити ікру на бутербродах з білого хліба з маслом. Дієтологи кажуть, що найбільш корисне поєднання — це червона ікра, викладена на розріз огірка. Або ж можна покласти трохи ікри в половинку відвареного білка яйця.