Справжній делікатес: як вибрати червону ікру

Як вибрати червону ікру в банці та не помилитися — читайте в матеріалі УНІАН.

Як вибрати ікру / depositphotos.com

Червона ікра — це делікатес. Ложками її їсти не прийнято, та й дієтологи не радять — мовляв, все корисно в міру. Воно й на краще — ікра ж не з дешевих продуктів. Тому, вибираючи її, будьте уважні, аби не купити підробку. Як вибрати справжню ікру, як її зберігати і скільки можна їсти — читайте в матеріалі УНІАН.

  • Червона ікра — з якої риби її роблять 
  • Як вибрати червону ікру — 7 правил  
  • Як відрізнити справжню ікру від штучної
  • Як зберігати червону ікру
  • Чим корисна червона ікра та як її їсти

Раніше ми писали, як вибрати хорошу ковбасу та чим її можна замінити.

На прилавках магазинів і ринків можна зустріти найрізноманітнішу ікру: горбуші, кети, нерки… Піди розберися, яка краще — хтось бере дорожчу, хтось вибирає за порадою сусідки, хтось керується виключно шостим почуттям. Що ж, давайте розберемося, як вибирати червону ікру.

Відео дняЧервона ікра — з якої риби її роблять 

Червона ікра — це ікра риб сімейства лососевих. Сюди входить кета, горбуша, нерка, сьомга, чавича. Залежно від риби, ікра буває більша й дрібніша, різного відтінку і відрізняється за смаком.

  • Ікра горбуші — світло-оранжевого кольору, вона солодкувата на смак, а розмір ікринок від 3 до 5 мм.
  • Ікра нерки — темно-червона, вона з легкою гірчинкою й більш дрібна, ніж у горбуші — розмір ікринок до 3 мм.
  • Кетова ікра — оранжевого кольору з червоним відливом. Вона найбільша за розміром і найніжніша за смаком, а ще — найжирніша.
  • Ікра чавича — з насиченим червоним кольором, з гостротою і гіркістю, розмір ікринок 6-7 мм. Утім, таку ікру ви навряд чи купите — рибу занесли до Червоної книги.

У риб не з сімейства лососевих ікра інша — вона бліда, а за кольором жовта або рожева. Наприклад, у сиги, ряпушки, минтая ікра рожева, а щуки, ляща, вобли, судака, кефалі — жовта.

Як вибрати червону ікру — 7 правил  

При виборі ікри звертайте увагу на банку, склад, а якщо є можливість, то огляньте ікринки, понюхайте ійспробуйте.

1. Огляньте банку 

Ікру найчастіше упаковують в бляшані баночки, але є і в скляних. 

У бляшаній баночці ікру не видно, тому огляньте її зовні: вона не повинна бути роздутою або деформованою, але має бути щільно закрученою. Можна також баночку струсити: якщо почуєте булькання — всередині багато рідини.

Якщо банка скляна — дивіться на якість ікринок і щоб не було сторонніх домішок.

2. Перевірте дату виготовлення та термін придатності

Справжньою ікрою прийнято вважати ту, яка була засолена в місці промислу під час нересту риби — в липні і серпні. У деяких регіонах червону ікру виробляють з травня по жовтень. Тобто, по-хорошому на банці має стояти дата в межах цього часу. Якщо дата інша, то, швидше за все, для виготовлення такої ікри використовували заморожену сировину. 

Перевіряйте термін придатності ікри, вказаний на етикетці — тут без коментарів.

3. Прочитайте склад

Виробник повинен вказувати з ікри якої риби виготовлений продукт. До складу ікри також можуть входити: сіль (від 4 до 7%), олія, консерванти Е422, Е200, Е211, Е239.

  • Консервант Е200 — це сорбінова кислота, а Е211 — бензоат натрію. Це антисептики, їхня кількість в ікрі не повинна перевищувати 0,1%.
  • Консервант Е422 — це харчовий гліцерин, його використовують для того, щоб ікринки не злипалися. 
  • Консервант Е239 — уротропін (багато країн, до речі, відмовилися від його використання, так як він дуже шкідливий).

Консерванти в ікрі — це єдиний спосіб зберегти її. Можна виготовити ікру без консервантів, але зберігатися вона буде тільки 4 місяці.

4. Зверніть увагу на сорт

Перший сорт — це ікра одного виду риб. Ікринки першого сорту однакові, чисті, без згустків і майже всі цілі — допускається невелика кількість таких, що тріснули. 

Також в ікрі першого сорту не повинно бути олії. Вміст солі-4-6%. 

Напій богів: як приготувати каву в домашніх умовах Як почистити і як швидко порізати авокадо: оригінальний лайфхак Неочевидні секрети квашеної капусти: як не зіпсувати «царицю» столу

Другий сорт — це асорті ікри з декількох видів лососевих, тому ікринки будуть неоднаковими за розміром й ікринок, що тріснули, буде більше. 

У складі ікри другого сорту є олія, кількість солі-4-7%, тобто, вона може бути більш солоною.

5. Подивіться на зовнішній вигляд і спробуйте

Якщо є можливість, подивіться на ікру, а, може, й спробуйте.

Зовні ікринки повинні бути однаковими, цілими, чистими, однорідними за кольором. За консистенцією — пружні, з сухою або трохи вологою поверхнею. За смаком — без присмаку кислоти або згірклого жиру, а також не має бути різкого рибного запаху.

6. Зверніть увагу на вартість 

Справжня ікра не може коштувати дешево, навіть якщо вона йде по знижці — запам’ятайте це.

7. Не купуйте ікру в сумнівних місцях

Купувати ікру краще в магазинах — супермаркетах, гіпермаркетах або спеціалізованих рибних — вони можуть забезпечити правильні умови зберігання ікри. І, в разі чого, у вас буде кому пред’явити претензії.

Як відрізнити справжню ікру від штучної

Штучна ікра — це білковий продукт з желатину або риб’ячого жиру з додаванням молока або сої, морських водоростей і рибного бульйону. Тобто, навіть близько не стоїть біля натуральної. У цьому нічого поганого немає, якщо її продають саме як штучну, тим більше, що вона нешкідлива (і користі в ній мало). Але буває, що білкову ікру видають за справжню.

Тому при виборі:

  • Читайте етикетку — на ній може бути зазначено, що це білковий продукт.
  • Подивіться на зовнішній вигляд — штучна ікра буде з однорідною структурою і кольором, у натуральної ікри — є оболонка, рідина всередині і «око» (зародок).
  • Понюхайте — у білкової ікри різкий рибний запах, у справжньої — аромат приємний.
  • Скуштуйте — у штучної ікри різкий смак.

Ікринки штучного продукта липнуть до зубів, а от натуральна ікра на зубах лопається, а її вміст розтікається.

Як зберігати червону ікру

Є кілька правил, як зберігати червону ікру в домашніх умовах: 

  • Дотримуйтеся термінів і умов зберігання, зазначених на банці.
  • Не тримайте відкриту банку більше 5 днів — у ній почнуть розвиватися мікроорганізми, з’явиться неприємний запах, ікра підсохне.
  • Не куштуйте ікру з банки однієї і тієї ж ложкою двічі — так в ній швидше розмножуються бактерії.
  • Не допускайте попадання в ікру води.
  • Не зберігайте ікру в морозилці.

Після розморожування ікри ви, швидше за все, отримаєте «кашу».

Чим корисна червона ікра та як її їсти

Червона ікра — поживний і корисний продукт. Він на 30% складається з легкозасвоюваного білка, а також містить ряд важливих вітамінів і мінералів.

Проте, кажуть дієтологи, ікрою не варто захоплюватися, адже в ній багато солі, а вона може призвести до затримки рідини в організмі — це погано позначається на здоров’ї, а гіпертонікам загрожує гіпертонічним кризом. Також обережним слід бути з ікрою й людям з гострими формами гепатиту або холециститу. Оптимальна кількість ікри, яку можна з’їсти — 2-3 чайні ложки.

Ми звикли бачити ікру на бутербродах з білого хліба з маслом. Дієтологи кажуть, що найбільш корисне поєднання — це червона ікра, викладена на розріз огірка. Або ж можна покласти трохи ікри в половинку відвареного білка яйця.

Джерело

Новости Украины