Територія бойових дій: як її визначають, що там відбувається і як себе поводити

Територія бойових дій: як її визначають, що там відбувається і як себе поводити

Фото: ДСНС України

В лютому та березні цього року Мінреінтеграції вкотре оновило перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих. Зміни стосуються громад у Сумській, Донецькій, Луганській та Миколаївській областях.

Що це за перелік, за якими критеріями визначаються особливі території, а також до чого цей статус зобов’язує військових та цивільних?

1. Коли почав діяти перелік територій з особливим статусом?

Механізм формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих, був затверджений постановою Кабінету міністрів від 6 грудня 2022 року. У ній сказано, що документ затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони. Відомості вносяться з урахуванням пропозицій обласних військових адміністрацій та Київської міської.

Території визначаються відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад. Залежно від ситуації може бути включена вся територія області, району або територія окремої громади. Автономна Республіка Крим включена в перелік повністю, так само, як і тимчасово окупований Севастополь.

У переліку вказуються дата початку та дата завершення бойових дій або дата виникнення та припинення можливості бойових дій чи тимчасової окупації. Якщо такі терміни визначити неможливо, території вважаються такими, на яких ведуться бойові дії або перебувають в статусі ТОТ.

Перелік оновлюється у разі потреби, але не рідше ніж два рази на місяць.

2. За якими критеріями визначаються території?

Включені до переліку території поділяються за такими характеристиками:

території активних бойових дій. Це громади і місцевість, через які проходить лінія бойового зіткнення або які межують з тимчасово окупованими територіями чи наближені до кордону з державою-агресором. Такими визнаються території, на яких неможливо у повному обсязі виконувати функції держави, існує значна загроза життю та здоров’ю населення. На територіях активних бойових дій, як і на ТОТ, блокуються всі публічні реєстри та забороняється проведення будь-яких аукціонів; території можливих бойових дій. Це населені пункти та місцевість, які межують з територіями активних бойових дій, ТОТ або з російським кордоном, однак ситуація на них контрольована, загрозу становлять лише періодичні ворожі обстріли. На такі території може повертатися населення, тут діють державні органи, можна здійснювати правочини, оскільки доступ до публічних реєстрів відкритий. Дозволяється проведення аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації.

3. Чи вважаються переселенці з територій можливих бойових дій внутрішньо переміщеними особами?

Так. Статус ВПО та державна допомога надається всім особам, які переміщені з територій, включених до переліку, якщо не визначена дата завершення бойових дій, дата припинення можливості бойових дій або тимчасової окупації.

4. Чи можуть знаходитися цивільні на територіях активних бойових дій?

В таких громадах та населених пунктах оголошується евакуація, яку проводять державні служби та волонтерські організації. Евакуація вважається обов’язковою, але не є примусовою. Санкцій за відмову покидати небезпечну для життя територію не передбачено.

В березні 2023 року Кабінет міністрів ухвалив постанову, де йдеться про «проведення обов’язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з їх батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками». Така евакуація може бути здійснена на підставі рішення обласної військової адміністрації. До батьків, які нехтують небезпекою неповнолітніх, може бути застосована ст. 185 Кодексу про адміністративні правопорушення – злісна непокора законному розпорядженню. Але на практиці так чи інакше батьків вдається вмовити відправити дитину з кимось із дорослих.

5. Скільки отримують військові на територіях, внесених до переліку?

У військових не “території”, а “зона бойових дій”. Згідно з законом, вона визначається рішенням Головнокомандувача ЗСУ. У відкритому доступі можна знайти наказ Валерія Залужного від 2 лютого 2023 року, де визначені райони ведення бойових дій в Донецькій, Луганській, Запорізькій, Харківській, Херсонській областях. Бійці, які виконували завдання в цій місцевості, мали доплати у 100 000 гривень до основного грошового забезпечення.

Поза зоною бойових дій 30 000 гривень винагороди отримують розмінувальники, 50 000 — командири, військові зі штабів, які керують частинами, які ведуть бойові дії. Військовослужбовці отримують “бойові” відповідно до виконання завдань, для яких вони відряджаються в район бойових дій.

6. Які правила та обмеження діють на територіях, включених до переліку?

Загалом ті, що по всій Україні за правового режиму воєнного стану. Однак підвищена небезпека диктує свої вимоги. На територіях активних бойових дій може вводитися пропускний режим, а на територіях можливих бойових дій — подовжуватися дія комендантської години.

7. Як себе поводити на території бойових дій?

Восени минулого року ДСНС нагадала правила  поведінки населення в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Основні такі:

завжди мати при собі паспорт, відомості про групу крові свою та близьких родичів, можливі проблеми зі здоров’ям (алергію на медичні препарати тощо), знати місце розташування захисних споруд цивільної оборони поблизу місця проживання, роботи, у місцях частого відвідування (магазини, базар, дорога до роботи, медичні заклади), не сповіщати про свої плани малознайомих людей чи знайомих з ненадійною репутацією, при екстреному виході із приміщень, пересуванні сходами або прямуванні до сховища дотримуватись правила правої руки (як при русі автомобільного транспорту) з метою уникнення тисняви, уникати місць скупчення людей, не вступати у суперечки з незнайомцями, остерігатися можливих провокацій, при появі озброєних людей, військової техніки, заворушень негайно покинути цей район; у разі відсутності пристосованих сховищ під час обстрілу використовувати нерівності рельєфу — канави, окопи, заглиблення від вибухів.

Не рекомендується:

підходити до вікон, якщо чути постріли, спостерігати за ходом бойових дій, стояти чи перебігати в цій місцевості, конфліктувати із озброєними людьми; носити армійську форму або камуфльований одяг; демонструвати зброю або схожі на неї предмети, підбирати покинуті зброю та боєприпаси.

При виявленні вибухонебезпечних предметів забороняється:

перекладати, перекочувати їх з одного місця на інше, збирати, зберігати, нагрівати, ударяти, намагатися розрядити або розібрати, використовувати заряди для розведення вогню чи освітлення, приносити в приміщення, закопувати в землю, кидати в колодязь чи річку.
Джерело

Новости Украины