Підтримка Заходу не є вічною, але й Росія також. У них несумірні ВВП – ексрадник Дуди


Підтримка Заходу не є вічною, але й Росія також. У них несумірні ВВП – ексрадник Дуди

Якуб Кумох (Фото: пресслужба президента Польщі)

Ексрадник президента Польщі із зовнішньої політики Якуб Кумох пояснив, що гіпотетична відмова західноєвропейських держав допомагати Україні у війні призвела б до «ментального переходу Східної Європи до США». Росія ж має зазнати нищівної поразки в Україні, щоб ніколи не повторити агресію, сказав він РБК-Україна.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Якби дійшло до того, що хтось із західноєвропейських країн відмовився допомагати Україні, вся Східна Європа ментально відійшла б повністю до США, бо американці працюють, і ми це бачимо», – сказав він.

Кумох зауважив, що для Польщі важлива саме безпека, а Росії «треба показати місце», щоб вона припинила агресивну політику.

«Вона [Росія] має зазнати принизливої поразки; якщо цього не зробити, вона загрожуватиме вам років через п’ять, десять, двадцять, вибере іншу тактику – напад, наприклад на Польщу чи будь-яку іншу країну», – сказав нині ексрадник польського президента.

Читайте також: Зі спроб Росії роздмухати ворожнечу між Польщею та Україною нічого не вийде, запевнили у Дуди

Він зазначив, що Польща намагається переконати всіх союзників у тому, що перемога України в війні з Росією можлива.

«Підтримка Заходу не є вічною – це правильно, але й РФ не вічна, ВВП Заходу і ВВП РФ несумірні. Росія має жити у переконанні, що Захід ніколи не відійде від підтримки України», – зауважив Кумох.

На його думку, ключовим питанням у цьому є підтримка України з боку США, Британії та Польщі. Він зазначив, що США не перестануть підтримувати Україну, особливо після того, як «зазнали поразки в Афганістані».

«США не перестануть підтримувати Україну, тому що вони вже зазнали поразки в Афганістані, жодна адміністрація не дозволить собі зазнати поразки ще й в Україні», – сказав Кумох.

Він зауважив, що у США «все одно є кошти вести війну», підтримувати Україну вигідно військово-промисловому комплексу держави.

«У США все одно є кошти вести війну, гроші на війну зрештою опиняються в руках американського ВПК. І військовий сектор розуміє, що з Росією потрібно лише так говорити», – зазначив Кумох.

  • 2 травня 2023 року президент Польщі Дуда пояснив військову допомогу Україні: інтерес у тому, щоб РФ отримала відсіч.
  • 3 травня польський президент порівняв війну Росії проти України з поділами Польщі.

Джерело

Новости Украины