В ООН запідозрили росіян у застосуванні проти українців «схвалених державою тортур»


В ООН запідозрили росіян у застосуванні проти українців "схвалених державою тортур"

Фото: ЄРА

В Організації Об’єднаних Націй на 15-му місяці повномасштабної війни Російської Федерації проти України запідозрили росіян у застосуванні проти українців «схвалених державою тортур». Про припущення експертів повідомила спеціальна доповідачка ООН з тортур Еліс Джілл Едвардс, пише Sky News.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

Британський ресурс пише, що експерти ООН «висловили стурбованість» з приводу «спланованих, санкціонованих та навмисних» тортур українських цивільних осіб та військовополонених російськими окупантами.

Загарбників звинувачують у застосуванні електрошокера, надяганні на голову каптура та імітації страти, ушкодженнях внутрішніх органів, тріщинах та переломах кісток, образах та психологічних травмах.

Такі дії використовувалися для отримання розвідувальних даних чи примусу до визнання, уточнили ООН.

Читайте також: Тримали дружину в заручницях, поки чоловік сам не здався: HRW про звірства окупантів у Херсоні

За словами Едвардс, послідовність та методи таких дій «передбачають рівень координації, планування та організації, а також прямий дозвіл, навмисну політику або офіційну толерантність з боку вищої влади».

«Катування – це воєнний злочин, а систематична або широко поширена практика тортур – злочин проти людяності. Підпорядкування наказу вищого чи директивна вказівка не може бути виправданням тортур, і будь-яка причетна до цього особа має бути негайно розслідувана і притягнута до відповідальності незалежною владою», – сказала вона.

Читайте також: Росіяни тероризують персонал ЗАЕС. The Insider – про катувальні в окупованому Енергодарі

Спецдоповідачка ООН зазначила: якщо звинувачення підтвердяться, вони будуть окремими порушеннями й можуть бути прирівняні до тортур або інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження та покарання, які підтримує держава.

Едвардс повідомила, що разом з експертами написала офіційного листа російському уряду з цього приводу, але дипломатична місія Росії у Женеві «не відповіла на запит про коментарі».

Москва має 60 днів (правила ООН), щоб дати відповідь.

  • Сумарно за обмінами Україна вже повернула 2430 осіб, серед яких 139 цивільних.
  • Президент Зеленський: «Всі на передовій повинні пам’ятати – що більше полонених візьмемо, тим більше повернемо наших».
  • 15 червня 2023 року в Росії розпочали судилище над українськими військовополоненими з бригади Нацгвардії Азов, які були захоплені в Маріуполі, серед них вісім жінок.
  • У Ростові у спецприймальнику помер проукраїнський активіст; адвокат підозрює, що від тортур.

Джерело

Новости Украины