На Хмельниччину прибула Ірина Верещук

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

На Хмельниччину з робочим візитом прибула Віцепрем'єр-міністерка України з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона супроводжувала півсотні переселенців, які приїхали до Хмельницького.

Про це розповідають кореспонденти Суспільного.

До Хмельницького 50 вимушених переселенців приїхали з Куп’янська. Одні з них Любов Остапенко з чоловіком. На інвалідному візку жінка пересувається півтора року. Супроводжувала переселенців віцепрем’єр-міністерка України Ірина Верещук.

Жителька Куп`янська спілкується з Іриною Верещук. Фото: Суспільне Хмельницький

«Поїсте зараз, відпочинете, і поселитеся. Ви там своїм кажіть, щоб переїжджали, буде ж важко взимку. То нам легше тут вам допомогти, аніж туди добратися», — звернулася до переселенців Ірина Верещук.

Любов Остапенко розповідає, з перших днів повномасштабного вторгнення із сім’єю жили в окупації.

«Ми ховалися по підвалах, щоб не контактувати. Дуже боялися, дуже. Підірвали своє здоров’я. Тепер дуже потрібне лікування і реабілітація. Дуже хочу вилікуватись і ходити своїми ногами. Це моя мрія, я до неї йду», — розповідає жителька Куп`янська.

Півсотні переселенців поселили в одному з закладів освіти Хмельницького. Фото: Суспільне Хмельницький

Усіх внутрішньопереміщених осіб поселили в одному із закладів освіти громади. Його директорка Оксана Лижник каже, батьки поставилися із розумінням, щодо поселення переселенців.

«Ми розуміємо людей, шкода, бо їм треба кудись дітися. Ми в кожній у своїй домівці, а їм приходиться тікати. Ми двома руками «за», без ніяких проблем ми забезпечимо харчуванням, теплою водою, їжею. Зараз дітки розподілені по місту Хмельницькому, в інші навчальні заклади, бо ми доробляли укриття, в нас воно 37 кв. м, дітей в нас багато. На два тижні ми приймаємо ВПО, а далі з 1 листопада наш садочок повноцінно запрацює», — розповідає директорка закладу.

Людмила Шоптицька працює у закладі кухарем 39 років. Говорить, що відчуває відповідальність за приготування їжі.

«Переживаємо, хочемо, щоб все було добре, щоб людям комфортно було, бо це ж біда у нас. Ми дуже переживаємо», — каже кухарка.

У закладі створили умови для проживання переселенців. Фото: Суспільне Хмельницький

Та розповідає, які страви куштуватимуть на обід та вечерю.

«Буде вермішель із м’ясною підливою, чай, хліб. А далі в нас буде вечеря, в яку входить: овочевий плов, снеки, кава і пюре яблучне», — додає кухарка.

Розкладає свої речі на тимчасовому місці проживання Олена Гагаріна, яка разом із десятирічним сином та чоловіком переїхали до обласного центру.

«Останні два-три тижні, це був Куп’янськ, це було щось. Нервова система розбита, бо стріляють, все летить, страшно. Страшно не за себе, страшно за дітей. Ми вирвалися із Куп’янська чому, щоб врятувати дітей, щоб вони цього не бачили», — розповідає Олена Гагаріна.

Жінка на 9-му місяці вагітності, каже, чекають на хлопчика. Тому, планують залишатися і надалі у Хмельницькому.

«Якщо в Куп’янську нічого не залишиться, тоді будемо ми тут коріння пускати», — каже Олена.

Новости Украины