Світові ЗМІ про звіт Amnesty International: Україна має право захищатись

Світові ЗМІ про звіт Amnesty International: Україна має право захищатись

Фото: hvylya.net​

Amnesty International у своєму звіті про війну в Україні написала, що українська армія ставить під загрозу життя мирних жителів, базуючись у житлових районах. Ці висновки були різко розкритиковані, мовляв, AI звинувачує в нападі не агресора, а жертву нападу.

Так, наприклад, заступник міністра оборони України Ганна Маляр звинуватила Amnesty International у «спотворенні реальної картини» та нерозуміння ситуації на місцях. За її словами, українські солдати були розгорнуті у містах та населених пунктах, щоб захистити їх від нападу Росії.

А як сприйняли заяви Amnesty International на Заході?

Associated Press:

— Російські державні ЗМІ процитували цю доповідь на підтримку заяви Москви про те, що під час війни Росія завдавала ударів лише по військових об’єктах. Представник МЗС Росії послався на затвердження Amnesty International як на доказ того, що Україна використовує мирних жителів як живий щит.

Декілька західних учених у галузі міжнародного та військового права в соціальних мережах відкинули заяву про живий щит. Вони заявили, що у звіті були погані формулювання, які заплутували правові відмінності та ігнорували бойові умови в Україні.

Слідчий Організації Об’єднаних Націй з військових злочинів Марк Гарласко звинуватив Amnesty International у «неправильному розумінні закону» і заявив, що Україна робить кроки для захисту цивільних осіб, наприклад, допомагає їм переселитися.

Bloomberg:

— Це не вперше, коли Amnesty піддається критиці. Минулого року вона анулювала статус «в’язня совісті» у в’язня критика російського уряду Олексія Навального через його більш ніж десятирічну давність заяв, які організації вважали «дискримінаційними». Зіткнувшись із негативною реакцією прихильників Навального, організація пізніше відступила.

The Times of Israel:

— Міжнародне керівництво правозахисної групи Amnesty International проігнорувало контекст російського вторгнення, умови поля бою та інше. Доповідь, опублікована у четвер, викликала критику з боку західних дипломатів, які звинуватили авторів у розпливчастих заявах, які прирівнюють оборонні дії українських військових до тактики вторгнення Росії.

Навпаки, українська влада на національному та регіональному рівнях неодноразово закликала жителів прифронтових районів до евакуації.

ABC:

— Amnesty International мимоволі створила матеріал, що звучав як підтримка російських наративів про вторгнення. Прагнучи захистити мирних жителів, дослідження стало інструментом російської пропаганди.

The New York Times:

— Оцінка Amnesty International про те, що Україна «підставляє під загрозу мирних жителів» викликає обурення. Це викликало внутрішню дискусію в Amnesty International і було зустрінуто широким і майже загальним засудженням в Україні, яка захищалася від російської армії, яка мала набагато більшу вогневу міць, яку вона використала для спустошення міських районів, і вбивств тисячі мирних жителів.

Фахівці з правил ведення війни заявили, що немає жодних заборон на використання шкіл, лікарень, музеїв та інших громадських місць як військові командні пункти або бази, якщо вони не використовуються в мирних цілях.

Заява Amnesty International дублює тези російської пропаганди про те, що нібито самі українці винні у тому, що їх обстрілюють.

Джерело

Новости Украины